En typisk dag på ølejr
På Vejlø Ølejr er der tre typiske væresteder i løbet af et døgn:
1) Lejeren
2) Gården/Kiosken
3) Stranden
I lejeren sover vi i de store 25-mandstelte; vi spiser morgenmad, frokost og fælles aftensmad; vi spiller backgammon, bordfodbold og bordtennis; vi slapper af i hængekøjerne; og vi spiller guitar og synger sange ved bålet om aftenen. Det er desuden ved aftensmaden, at igangsætterne giver meddelelser om kommende aktiviteter, mens regnskabsførerne forklarer, hvor og hvornår man kan melde sin ankomst og evt. købe/vise sin billet.
På Gården/i Kiosken sidder vi og sludrer om alt mellem himmel og jord. Der er ikke tal på, hvor mange gange verdenssituationen er vendt og drejet med et utal af spændende nuancer. Vi spiller dart, petanque og bakke (et sandt Vejlø terninge-spil) og køber øl, sodavand og chips/slik.
På Stranden bader vi, slikker sol og sejler en tur i lejrens kanoer og kajakker. Det er desuden på stranden, at vi tager imod nytilkomne, og siger farvel til hjemrejsende.
I løbet af dagene vil ugens igangsættere starte nogle aktiviteter, som er i tråd med ugens tema, som alle kan vælge at deltage i. Bemærk derfor, at familieugen især vil have aktiviteter rettet mod børn, mens unge-ugen vil have aktiviteter rettet imod unge. Det skal dog understreges, at alle er velkomne i alle uger !
Den gode pakkeliste
Forneden ser du en liste over ting, som er særligt gode at huske til en ølejr (vi går ud fra, at du selv har styr på antal strømper og underbukser!)
- Liggeunderlag/luftmadras/madras
- Dyne/sovepose (evt. hovedpude)
- Solcreme
- Gummistøvler og regntøj (hvis vejrudsigten lægger op til det)
- Lommelygte
- Varme trøjer, der gerne må tåle lugten af bål
- Evt. en let jakke
- En bluse at sove i (evt. ski-undertrøje)
- Badetøj
Hvad skal du ikke pakke…
På øen er der en masse remedier og faciliteter til en sand ølejruge. På listen forneden ser du nogle af de ting, som er at finde på øen:
- Alkohol, sodavand og snacks, da det skal købes i kiosken
- Bordfoldbold, stangtennis, bordtennis, petangue, volleynet, fodboldmål – og diverse bat og bolde
- Trampolin, hængekøjer og selvfølgelig borde og bænke
- Masser af brætspil, kort, backgammon, skak osv. – nogle i bedre stand end andre
- Som regel lidt sandlegetøj og fiskenet
- Service (bestik, tallerkener og kopper/glas) samt diverse køkkenudstyr
- Høje stole til de små, en potte og plastkar til at bade de mindste
- Petroleumslamper til hesteskoen
- En masse krea-artikler så man kan male, tegne, perle, nørkle og knytte
- Surfboard, og paddleboard, kano, kajakker (havkajakker og sit on top), banan, der kan trækkes efter motorbåd (kræver certifikat)
- Redningsveste til alle størrelser (fra TRYG-fonden), hjertestarter og diverse førstehjælpsudstyr (plaster, forbinding, renseservietter osv.)
Sammen om Vejlø
En ølejr-uge består udelukkende af det fællesskab, der stabler den på benene, og derfor er de fedeste uger oplevet i ugerne med det bedste fællesskab. For en ølejr-uge er det derfor vigtigt med mod og nysgerrighed på at lære nye mennesker at kende, samt en åbenhed til at tage nye ind i flokken. Der stilles altså derfor krav til nye som garvede.
Du kan vælge at komme alene, sammen med venner, din kæreste, dine børn, dine forældre, eller en helt anden! Når du/I sidder ved bålet, deltager i en aktivitet eller går med på madholdet eller opvaskeholdet, kommer I helt automatisk til at lære folket at kende.
Vi mødes også udenfor sæsonen eks. til vores grill-arrangement i Nørrebroparken eller julefrokosten. Begge arrangementer er for dem, der har været på Vejlø. Vores lokale venner fra Vejlø og omegn bliver naturligvis også inviteret med til diverse festlige arrangementer. Du kan få overblikket over årets forskellige arrangementer på vores kalender-side.
Hvad må man ikke..?
… Der er stort set ikke noget, man ikke må, men der er dog alligevel nogle enkelte, vigtige, regler:
- Der må ikke medbringes hunde eller andre husdyr på øen
- Man kan ikke sove i eget telt
- Der må under ingen omstændigheder tændes ild i teltene
- Det er ikke tilladt at sælge ting eller ydelser såsom behandlinger. Kun hvis der indgår konkret materiale i ugens aktiviteter, kan der være tale om brugerbetaling på enkelte ting – fx knive eller t-shirts
- Ingen højtalere i lejren (med mindre de er en del af en fælles aktivitet)
Regnskabsføreren kan bortvise deltagere, der opfører sig på en måde, der er til gene for andre deltagere, øens natur, øens ejere og/eller gæster.
Gårdspladsen
Når du kommer med Postbåden Vesta og går op ad den lange allé, kommer du til Gårdspladsen. Som en del af gårdsbygningen findes en kiosk, hvor der sælges slik, sodavand, øl, smøger m.m. Du kan også bruge kiosken som ’bank’ og sætte dine kontanter ind, så du ikke behøver at have dine kontanter på dig. På Gårdspladsen er der opstillet borde og bænke, som folk gladeligt sidder ved og spiller spil og sludrer om alt mellem himmel og jord! Det er desuden hér, at du kan spille petanque og dart – og af og til sker det, at aftenen byder på poker.
På pladsen kan man desuden møde høns, ænder og andre af gårdens mange dyr.
Stranden og Bådebroen
På stranden ligger vi og slikker sol, og fra bådebroen tager vi hovedspringet i fjorden. Fra stranden kan man desuden tage en sejltur i en af ølejrens kanoer eller kajaker – evt. rundt om Vejlø, som tager en times tid, eller til en af naboøerne, såsom Slotø og Enehøje.
Det er også på både-/badebroen, at vi modtager nye deltagere, når de kommer med Postbåden, hvorefter vi vinker farvel til de gamle.
På bådebroen holder der typisk 1-3 både, hvor lokale lægger til, når de besøger øen. Desuden har Vejlø et lille område, som kaldes “Æblehaven”, hvor lokale (typisk fra Nakskov) overnatter i telt. Mange af de lokale har knyttet tætte bånd med ølejren gennem årene, og hvert år er de utroligt behjælpelige med at slå lejren op og pakke den sammen igen.
Med Praktiske Briller…
Pligter og opgaver
I løbet af ugen er der en række praktiske opgaver, der skal gøres:
- Lukommer skal tømmes.
- Opvasken skal tages.
- Der skal være madhold til hver dag, som henter mad fra postbåden 9.30 og kokkererer aftensmaden.
- Brænde skal hugges til aftenens lejrbål
Alt bæres af fællesskabet, og grundet den flade struktur uden brug af lejr-chef, er det et fælles ansvar, at ovenstående opgaver udføres. Sker det eks. at opvasken fuld, er det god stil at samle et opvaske-hold af 3-5 personer, og gå i krig med opgaven. Ligeså med de andre opgaver.
Aftensmadsholdet
I lejren findes en seddel over de forskellige dages køkkenhold. Holdene er ikke lavet på forhånd, og vi har derfor et individuelt ansvar for at skrive os selv på. Madholdet har tre opgaver:
- At tjekke status på madvarer og praktiske artikler (sæbe, poser, kaffe, brød osv…). Tjekket munder ud i en indkøbsliste, som afleveres til regnskabsførerne, som står for selve madbestillingen.
- At hente madvarer den pågældende morgen, hvor madholdet er på. Maden kommer med morgenbåden og skal hentes 9.30 på badebroen.
- At kokkerere aftenens måltid.
Bad og toilet
Der findes både to bade- og toiletmuligheder.
Lejren har et badehus med to brusekabiner, som begge kører på solvarme. Man kan derfor opleve en begrænset vandvarme på de overskyede eller regnfulde dage. Tilmed har lejren de famøse lokummer (seks ‘båse’, hvert med en spand under et toiletbræt). Lokummerne er nok er det tydeligste tegn på ølejrens tråde tilbage til halvfjerdsernes hippietider. Både badehus og lokummer er inkluderet i lejrdøgnsprisen.
Er man ikke til den primitive løsning, har Gården opstillet en bade-/toiletvogn med rigtigt bad og træk-slip-toilet, som koster hhv. 20 kr. og 5 kr.
Sovefaciliteter
I lejren finder vi 5-7 store 25-mandstelte, hvor vi sover. Når man ankommer på øen, finder man sig blot et telt med plads i og folder sit sovegrej ud (man skal selv medbringe noget at ligge på, og noget at sove i/under). Ønsker man at falde i søvn til synet af de mange stjerner på Vejløs nattehimmel, er også mulighed for at sove under åben himmel eller i ølejrens to shelters.
På ølejren bruger vi de fælles sovefaciliteter, og det er ikke tilladt at medbringe eget telt.
Øvrige praktiske oplysninger
Vi er en el-fri lejr i den forstand, at vi ikke har nogen strømstik, som vi deltagere kan benytte sig af. Dvs. at vi trods alt har elektriske køleskabe og ovn. Lys om aftenen sker derimod ved de hyggelige petroleumslamper og lyset fra bålets flammer.
Der er mulighed for at oplade mobiltelefon hos kiosken for 10 kr., hvis du overhovedet får brug for det, i mellem alt den gode leg og afslapning.
Det er ikke tilladt at medbringe hund, kat eller andre kæledyr.
Regnskabsførere og Igangsættere
På trods af den flade struktur har vi to roller, som skiller sig ud: Regnskabsførere og Igangsættere.
Regnskabsførerne sørger dels for at registrere deltagerne i regnskabssystemet (hvilket typisk efter aftensmad, hvor nye skal henvende sig til ‘regnskabsførerbordet’ i lejren), og dels for at bestille madvarer. Det er dog madholdets opgave at tjekke op på lejerens status ift. madvarer og praktisk varer (såsom sæbe og skraldeposer) samt udarbejde en ‘indkøbsliste’ til regnskabsførerne. Hver af ugerne har to regnskabsførere.
Igangsætterne står for at igangsætte aktiviteter, som er i overensstemmelse med ugens tema. Typisk vil igangsætterne også stå for afviklingen af aktiviteterne, men deltagere kan ligesåvel starte aktiviteter såsom en volleyball- eller bordfodboldturnering. Det kan endda være, at du kan få hjælp af igangsætterne, hvis du skal bruge nogle særlige redskaber til aktiviteten.